:

Contracten digitaal ondertekenen in de zorg

De meeste zorgorganisaties zijn al op verschillende manieren bezig met digitale zorg. Toch worden vele documenten nog fysiek met een handtekening getekend. Denk hierbij aan documenten als behandelplannen, roosters, planningen en andere overeenkomsten. Het uitprinten van documenten om deze vervolgens fysiek te ondertekenen levert onnodige kosten op. Daarnaast is dit een tijdrovend administratief proces en kan dit een stuk gemakkelijker. Tegenwoordig is een digitale handtekening namelijk evenveel waard als een fysieke 'natte handtekening'. De handtekening heeft juridische dezelfde waarde en zorgt ervoor dat zorgmedewerkers minder tijd kwijt zijn aan administratieve processen.

Wat is een digitale handtekening?

Een digitale handtekening is de vervanger van de handgeschreven handtekening op papier. Je hoeft een document dus niet meer te printen om ze te kunnen ondertekenen en vervolgens weer in te scannen om ze te kunnen terugsturen. Dit proces gebeurt volledig digitaal en is juridisch bindend.  Met een digitale handtekening kun je in principe hetzelfde als met een ‘ouderwetse’ papieren handtekening. Het grote verschil is dus dat het papieren proces digitaal wordt gemaakt, net als de workflows. Zo laat je eenvoudig offertes, contracten en andere documenten digitaal ondertekenen.

Wil je meer weten over Digitaal Ondertekenen en de mogelijkheden voor jouw organisatie? Tech Bakery denkt graag met je mee!  Vul via onderstaande knop het formulier in en we nemen contact met je op.


Wat zijn de voordelen van digitaal ondertekenen?

Een belangrijk voordeel is het gemak van het versturen, laten ondertekenen en vervolgens het document veilig op te slaan. Dit levert voor jou als verzender tijd op, maar ook voor degene die het document dient te ondertekenen. Het printen van een document om het te ondertekenen is verleden tijd, net als het vervolgens inscannen van het document om hem weer digitaal te maken om hem vervolgens te kunnen versturen. Doordat er niet hoeft te worden geprint, ben je ook direct milieubewust bezig. 

Is digitaal ondertekenen rechtsgeldig?

Ja, een gekwalificeerde digitale handtekening is net zo rechtsgeldig als een ’ouderwetse’ papieren handtekening. Doordat er een elektronisch certificaat wordt gebruikt is vervalsing van een digitale handtekening onmogelijk en daarmee wellicht nog wel veiliger als een papieren handtekening.